Salam sayang semua, hari ni jom... Kite share resepi laksa johor... Resepi ni trn temurun dr family blh mak saye..huhu... Hari ni msk laksa johor utk juadah utama raya haji thn ni.... Jom kite blaja cmne nk buatnye..... Huhu
Firstly bahan2 nye.....
Bahan A... (dikisar)
Bawang besar
Bawang putih
Lengkuas
Serai
Udang kering
Halia
Cili kering
xxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Ikan
Asam keping
Serai (dititik)
Santan
Kerisik
Serbuk kari
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bahan hiasan
Daun pudina
Daun kesum
Bunga kantan
Taugeh
Limau kasturi
Timun
Cili besar
Cara2nye:
-Bahan A dikisar halus
-ikan direbus bersama sekeping asam keping dan sedikit garam
-ikan di tos kan... Dibuang tulangnya dan di blend halus(tambah sedikit air)
-panaskan periuk, mskkan sedikit minyak masak, bila minyak msk sudah panas, masukkan bahan A yg telah di blend tadi, dan serai yg dititik, Tumis sehingga naik bau.
-masukkan isi ikan yg di blend tadi, rempah kari, asam keping,garam dan sedikit gula, secukup rasa, dan gaul sebati.
-msukkan kerisik dan gaul lagi sehingga terbit minyak.
-akhirnya, masukkan santan.gaul sebati, reneh kuah(masak lama melebihi 1 jam blh mmbuatkan kuah tahan lebih lama).
-hiris halus bahan2 hiasan.
-siap! Blh dihidangkan... Nyum nyum.... :)
lupe lak pasal meenyer.... Huhu..rebus spegetti.. Biase dlm 7-12min....
ReplyDelete