Saturday 5 November 2011

LAKSA JOHOR : TERBAIK DARI LADANG :)

Salam sayang semua, hari ni jom... Kite share resepi laksa johor... Resepi ni trn temurun dr family blh mak saye..huhu... Hari ni msk laksa johor utk juadah utama raya haji thn ni.... Jom kite blaja cmne nk buatnye..... Huhu


Firstly bahan2 nye.....


Bahan A... (dikisar)


Bawang besar

Bawang putih

Lengkuas

Serai

Udang kering

Halia

Cili kering

xxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Ikan

Asam keping

Serai (dititik)

Santan

Kerisik

Serbuk kari


xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx


Bahan hiasan


Daun pudina

Daun kesum

Bunga kantan

Taugeh

Limau kasturi

Timun

Cili besar


Cara2nye:


-Bahan A dikisar halus

-ikan direbus bersama sekeping asam keping dan sedikit garam

-ikan di tos kan... Dibuang tulangnya dan di blend halus(tambah sedikit air)

-panaskan periuk, mskkan sedikit minyak masak, bila minyak msk sudah panas, masukkan bahan A yg telah di blend tadi, dan serai yg dititik, Tumis sehingga naik bau.

-masukkan isi ikan yg di blend tadi, rempah kari, asam keping,garam dan sedikit gula, secukup rasa, dan gaul sebati.

-msukkan kerisik dan gaul lagi sehingga terbit minyak.

-akhirnya, masukkan santan.gaul sebati, reneh kuah(masak lama melebihi 1 jam blh mmbuatkan kuah tahan lebih lama).

-hiris halus bahan2 hiasan.

-siap! Blh dihidangkan... Nyum nyum.... :)


Published with Blogger-droid v2.0.1

1 comment:

  1. lupe lak pasal meenyer.... Huhu..rebus spegetti.. Biase dlm 7-12min....

    ReplyDelete